Een uitlegvideo als indrukwekkende ontdekkingstocht

Virtual Reality (VR) maakt het kijken van een uitlegvideo tot een indrukwekkende ontdekkingstocht in beeld en geluid. Kijkers kijken rond, onderzoeken en luisteren. Doordat zij zelf de regie voeren over wat zij zien wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en gaan zij meer op onderzoek uit, in plaats van het consumeren van een video. De eerste projecten leveren erg enthousiaste reacties op van leerlingen en andere deelnemers.

Onze educatieve  VR video’s zijn niet alleen toepasbaar in het onderwijs, maar ook bij andere organisaties die scholing willen aanbieden. Denk aan het simuleren van situaties op de werkvloer, in de productiefaciliteit, etc. Het kan een goede vervanging zijn van een platte casus tijdens een sollicitatieprocedure.

Werkwijze

Bij iedere video worden vooraf een leerdoel en enkele onderzoeksvragen opgesteld. Op basis daarvan wordt er een storyboard opgesteld en vinden de opnamen plaats. Na het monteren is de uiteindelijke video met kijkopdracht klaar. De video’s kunnen op verschillende platforms beschikbaar worden gesteld, zoals Youtube.

Loading...

Klik op de video om deze op YouTube met een VR bril te bekijken. Geen bril? Neem contact op voor een demo op locatie.

Voordelen van een VR uitlegvideo

  • Vereist een onderzoekende houding van de kijker
  • Virtual Reality biedt een intensievere beleving.
  • Altijd en overal beschikbaar

Techniek

Voor de productie van de video’s gebruikt VRdocent een 4K camera op statief. De video wordt gemonteerd met speciale 360 graden software. Om de video’s te bekijken zijn er twee oplossingen. De meest gangbare methode is het plaatsen van een smartphone in een “lege” VR bril met losse hoofdtelefoon. De smartphone moet voorzien zijn van een gyroscoop, die de beweging van het hoofd vertaalt naar het beeld. Alle iPhones en de meeste andere smartphones zijn voorzien van zo’n gyroscoop. Alleen in de budget modellen ontbreekt deze. De lege VR bril (smartphone houder) is al verkrijgbaar voor 10 euro (karton). Een meer comfortabele bril kost slechts 5 euro extra . Voor de hoofdtelefoon gaat de voorkeur uit naar bluetooth modellen. Die zijn verkrijgbaar vanaf 25 euro.  De andere oplossing is een actieve bril, met ingebouwd scherm en sensoren. De vanafprijs van deze modellen (bijvoorbeeld Oculus Rift) begint bij 500 euro.